Kategorije
Calendar
« Maj 2009 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Elektronske dopune - 10.08.2009.
jelence | 22 Maj, 2009 13:50
 

Ovaj tekst je baziran na nizu pitanja postavljenih raznim drzavnim sluzbama i na osnovu clanaka iz poznatih i priznatih casopisa koji se bave knjigovodstvom.

 

AZURNA ZAKONSKA REGULATIVA I PITANJA I ODGOVORI PREBACENI SU NA FORUM WWW.ASEKONOMIJA.COM

 

Uobicajena praksa kod nas je da se dopune za mobilne telefone kupuju na kioscima , u prodavnicama i na sl. mestima , te se postavlja pitanje kako se ova prodaja knjizi u knjigovodstvu tih "posrednika" izmedju glavnih distributera i krajnjih korisnika.

Recimo da posrednike ovde nazovem prodavcima koji prodaju vrse na dva nacina : u tudje ime i za tudj racun ili u svoje ime i za tudj racun.

Prema Uredbi o odredjivanju delatnosti kod cijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase - ne postoji obaveza da se vrsi evidentiranje putem fiskalne kase usluge prodaje elektronskih dopuna putem uredjaja koji su povezani sa mobilnim operaterom.

Medjutim , nije ni zabranjeno ovaj promet evidentirati putem fiskalne kase , samo se preporucuje da se on odvoji od ostalog prometa.

Ako se evidencija vrsi putem fiskalne kase , postoji misljenje da se ne mora evidentirati kroz TK i KEPU jer se ne radi o robi.

Sa druge strane , prodaja dopuna na karticama ( vaucerima ) , treba da bude evidentirana preko fiskalne kase i tretira se kroz knjige potpuno isto kao sva ostala roba.

Kada su u pitanju pripejd i postpejd dopune , vezano za porez od 10% , situacija je sledeca :

- obveznik poreza na upotrebu je fizicko lice , kao i pravno lice - korisnik usluge;

- za pripejd usluge u ime i za racun davaoca usluge mobilne telefonije , porez obracunava i naplacuje lice kod koga se vrsi uplata ( prodavac );

Ovako naplacen porez prodavac treba da uplati ( do 15-tog u tekucem mesecu za prethodni mesec ) davaocu usluge mobilne telefonije , koji potom taj porez uplacuje na odgovarajuci racun javnih prihoda.

- za postpejd usluge porez obracunava i naplacuje davalac usluge mobilne telefonije.

Podnosenje poreske prijave po osnovu ovog poreza nije zakonom uredjeno.

Osnovica za porez na upotrebu mobilnih telefona je iznos naknade za usluge mobilne telefonije iskazan u racunu.

Kod pripejd uplate iznos koji se uplacuje za buduce koriscenje usluge mobilne telefonije iskazuje se bez PDV-a , tj osnovica je prodajna cena bez PDV-a , cak i onda kada  prodavci nisu u sistemu PDV-a.

Osnovica za obracun PDV-a kao i poreza od 10% je ista.

Odnosno , u osnovicu za obracun PDV-a ne ulazi iznos poreza na upotrebu mobilnog telefona.

 

O ovoj tematici cu jos pisati u sledecim clancima.

 

 

 

 #