« besplatna obuka iz knjigovodstva - ulazna kalkulacija - 21.04.2009. | besplatna obuka iz knjigovodstva - izvod iz pravilnika o poslovnim knjigama i iskazivanju finansijskog rezultata po sistemu prostog knjigovodstva - 22.04.2009. »
(tekstove pise diplomirani ekonomista - knjigovodja - sa
dugogodisnjim iskustvom , uz malu pomoc prijatelja iz iste struke , na
tacnoj adresi: www.jelence.blog.rs
-datumi postova na blogu su hronoloski poredjani - od starijih ka novijim - pocev od 20.aprila, 2009. godine)
AZURNA ZAKONSKA REGULATIVA I PITANJA I ODGOVORI PREBACENI SU NA FORUM WWW.ASEKONOMIJA.COM
O popunjavanju KL obrasca cu kazati nesto vise kada budem radila praktican primer.
Sada bih presla na PK1 knjigu , obzirom da je ona malo obimnija , te nije lose dati barem nekakav teorijski uvod pre prakticnog primera.
PK1 knjiga ima levu i desnu stranu:
KLIKOM NA OBRASCE MOZETE DOBITI CEO , UVECAN PRIKAZ



Da li u kontnom okviru troskovi kolona 17-19 odgovaraju grupama 52-59
Ako u kolonu 12 unosimo nabavnu vrednost dobavljaca bez PDV-a, zasto u objasnjenju za kolone 17-19 stoji da obveznici PDV u ove kolone unose neto vrednost iz fakture dobavljača bez iskazanog PDV-a.
U kolone 17 do 19 se unose troskovi. Nabavna vrednost je trosak. PDV nije trosak ako imate pravo odbitka. Ako nemate pravo odbitka , tada jeste trosak.
Odgovor o tome koji troskovi na pozicijama 17 do 19 idu uz koju grupu u Kontnom planu sam vam vec dala.
Molim Vas da mi odgovorite na sledece pitanje: Koje su knjige potrebne da za bife( knjiga sanka, knjiga dnevnih izvestaja) da li treba jos neka da se vodi? Ko vodi kepo knjigu a ko trgovacku? Da li kepo knjigu treba da vodi i bife i sztr ili ne? Unapred zahvalna na odgovoru
Postoji evidencija koja se vodi vezano za fiskalnu kasu ( pogledajte zakon o fiskalnim kasama - imate ga medju mojim clancima )i druge knjige.Ugostitelji nemaju obavezu vodjenja trgovacke knjige , mada je neki vode po svom izboru. KEPU knjiga ( knjiga evidencije prometa i usluga ) je knjiga koja je propisana za sve trgovinske i usluzne delatnosti , pa bi time trebali da je vode i ugostitelji. Medjutim , u praksi se retko vodi , sem kod magacinskog ( veletrgovine )i komisionog poslovanja.