Kategorije
Calendar
« April 2009 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

« besplatna obuka iz knjigovodstva - obrasci - 23.04.2009 | besplatna obuka iz knjigovodstva - obavezni elementi fakture - 27.04.2009. »

besplatna obuka iz knjigovodstva - pretezna delatnost , ulazna faktura - 24.04.2009.
jelence | 24 April, 2009 13:01

 
 

Dobila sam pitanje o preteznoj delatnosti koju je potrebno odrediti pri prijavljivanju kod APR-a.

 

AZURNA ZAKONSKA REGULATIVA I PITANJA I ODGOVORI PREBACENI SU NA FORUM WWW.ASEKONOMIJA.COM


Na sajtu Agencije za privredne registre (www.apr.gov.rs) mozete pronaci stavku: Zakoni , i sa spiska procitati Zakon  o privrednim drustvima (pozeljno je da procitate sve zakone tamo navedene) i pogledati  Zakon o klasifikaciji delatnosti.

Kako se bira pretezna delatnost? Za preteznu delatnost birate onu od koje ocekujete najvecu dobit ubuduce.

Npr. mozete izabrati delatnost pod sifrom 52450 -Trgovina na malo aparatima za domacinstvo , radio i TV uredjajima;pod uslovom da je to ono cime cete se uglavnom baviti ( proverite i sta ne spada pod ovu kategoriju - sto vam pise odmah ispod onoga sto tu spada ).

Vi se mozete baviti i samo trgovinom , npr, radio i TV uredjajima , ne morate ispuniti bas sve stavke vezane za delatnost pod tom sifrom.

Pored ovako izabrane delatnosti - koja vam se upisuje u zvanicna dokumenta kao delatnost vase firme - vi se mozete baviti i drugim delatnostima pod uslovom da one donose manje dobiti od pretezne.

Recimo vi kao knjigovodstvena agencija mozete zaradjivati i na konsaltingu , drzanju obuke iz knjigovodstva i sl. Ove dopunske delatnosti ne prijavljujete ,tj. one vam se nigde zvanicno ne pisu. U APR-u je bila praksa da vam traze  spisak svih dopunskih delatnosti kojima planirate da se bavite , da bi ga tamo evidentirali - ali ne prijavljujete svaku delatnost posebno. Samo preteznu.

Sa da bih nastavila pricu o ulaznim fakturama.

Evo jedne:

KLIKOM NA DOKUMENTE MOZETE DOBITI CEO , UVECAN PRIKAZ.

 

Sledeci put cu pisati o obaveznim elementima fakture.

Sada vam dajem jednu na uvid , kao i popunjenu ulaznu kalkulaciju za nju. Podatke o primaocu fakture sam morala da izbrisem , jer je to bio uslov da je objavim :

 

 

( klikom na dokument dobija se veca slika).

 #
User Comments
pozdrav [Reply]
mare | 12 Maj, 2009 14:29

tutorijal je vrlo poucan i za pohvalu.objasnjen jednostavno i na prakticnim primjerima iz prakse pa ga moze svako razumjeti.e da je tako i tokom skolovanja bilo bi super.ako bi mogla prikazati na primjeru nesto o fiskalnoj,popunjen obrazac sa objasnjenjem dnevnog i mjesecnog dnevnog prometa i vezano za to koji se noviteti jos javljaju.nadam se da ne trazim puno,ali to za nekoga ko uci znaci puno da savlada sve.pozz

(no subject) [Reply]
jelence | 12 Maj, 2009 17:48

Pozdravljam i ja tebe Mare.
Vec imam gomilu pitanja koja su mi stigla mejlom , ali i fiskalna je u planu...samo malo strpljenja.

Add Comment
Dodaj komentar

Zapamti me